Különleges gyógy- és fűszernövények

Grosz Tamás ezerízű kertje

Termesszék velem! Óriás káposzta

2017. május 10. - Grosz Tamás

Igazi zöldségújdonság az óriás káposzta (Brassica oleracea longata). A kelkáposztafélékhez tartozik, és nemcsak zöldségként, konyhánk új alapanyagaként érdemel figyelmet, de a kertünk dísze lehet belőle.

ifliroxd_3_700x460.png

Fotó: Grosz Tamás felvétele


Közel két méter magasra nő, és mint valami pálmafa, hosszú, körülbelül 40-50 cm-es leveleivel az egyébként kopár téli kertekben üde zöld foltot jelent. A fodros kelhez hasonlít, de annál jóval magasabb.

Angliában régóta termesztik. Főleg különösen kemény szára miatt kedvelik, amiből a Jersey-szigeteken sétapálcát készítenek. Neve is erre utal, a Jersey Kale vagy Walking Stick Kale, azaz sétabot káposzta.

Ültetni éppen úgy lehet, mint a káposztaféléket, de március elején már föltétlenül kerüljön földbe! Először palántát készítünk, majd május közepén átültetjük, méteres távolságra egymástól. Erre magassága és szélessége miatt van szükség. Mindenképpen karózni kell, hogy egyenes szárat növesszen.

A második évben hozza bokorszerűen nyíló, jellegzetes sárga virágait, amelyek jól mutatnak a kertben. Addigra szára kellően megvastagszik és két méternél magasabb lesz. Magját könnyen hullatja, így folyamatosan résen kell lenni, mert a pergő magok hamar eltűnnek, gyomosítva a talajt.

Az óriás káposzta  2-3 évig él. Könnyen termeszthető, minden talajon szépen díszlik. Szereti a napot, de kevés takarást is elvisel, csakhogy takarásban nevelve nem nő magasra.

Sajnos ősszel megjelenik egy ellensége, egy zöld hernyó, amely képes szinte teljesen kopaszra lerágni a leveleit. Föltétlenül szükséges valamilyen módszerrel védekezni e kártevő ellen. Én nem használok vegyszert, így leszedem a hernyókat, és a kerti tóba dobom - a halak nagy örömére.

Az óriás káposzta harmadik éves példányainak szárát lehet megmunkálni. Fel kell csiszolni, majd lakkozni. Fája rendkívül kemény - bársonysimaságú, igen kelendő áru.

Konyhai hasznosításáról: igen kellemes ez a káposzta előételnek, de akár köretnek is. Az íze különleges, markáns, ezért egy-egy étkezéshez, recept elkészítéséhez csak keveset használjunk belőle! Kitűnő az óriás káposzta vékonyra felvágva zsíros vagy vajas kenyérre, de levesbe fűszerként, vagy burgonya mellé, vegyes köretnek is.

Egy egyszerű elkészítési ajánlat: tekerjük fel a levelét, vágjuk csíkokra, pirítsuk meg az apróra vágott fokhagymát, hagymát és gyömbért. Öntsük bele a az  káposztát és dobjuk rá  főtt rizsre!

Ha nem tudják beszerezni a magját, akkor hívjanak telefonon: 20-916-8711 Vagy írjanak az email címemre: ragokamuvek@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://herbarius.blog.hu/api/trackback/id/tr9312495445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása