Különleges gyógy- és fűszernövények

Grosz Tamás ezerízű kertje

Rólunk

2017. május 10. - drk_xxyy

Egy kert, ahol káprázatos növények, illatok és ízek találkoznak

 

Alaposan készítse fel az érzékszerveit az a vendég, aki be akarja barangolni a nagykörűi Grosz házaspár kertjét.

A zöld ezer árnyalata, a virágzó fűszer és gyógynövények, a meghökkentő alakú termések a szemet gyönyörködtetik. A fűszernövények levelét megdörzsölve és szagolgatva élvezhetjük aromájukat, sőt a házigazdák, Tamás és Erzsébet biztatására, egyiket-, másikat el is rágcsálhatjuk. Valóságos illat és ízorgia az orrnak meg az ízlelőbimbónak!

grosz_hazaspar.jpg

grosz_kert.jpg

A város zajához szokott füleknek is szokatlan élményben van részünk: a végtelen csöndben még a kerti tóból kiugró béka toccsanása is óriási robajnak tűnik.  A konyhában használatos növényeket-fűszerereket látogatjuk sorba, de így is vagy két órába telik, rácsodálkozunk a vasfűre, amit dédanyáink baktériumölő hatása miatt tartósításra használtak, az örmény gyökérre, ami kandírozva finom csemege.

"Ha csak tehetem, nem használok vegyszert, a kártevők elleni küzdelemben, sokszor maguk a növények segítenek, a barackfa alatti marokkói menta elűzi a levéltetveket, a meg lehetősen büdös végzetcserje levele vízbe áztatva elűzi a szúnyogokat."

Főzni Tamás és felesége Erzsi is szeretnek. Régi vágyuk volt, hogy közben szabadban is lehessenek, és mégis legyen tető a fejük felett. A gondosan megtervezett és ízlésesen kivitelezett nyári konyha a házigazda keze munkáját dicséri.  Az eresz alját és a szekrényajtókat is ő festette ki, előbb persze elutazott az Ormánságba, hogy összegyűjtse az eredeti motívumokat.

Erzsi a magyaros ételeket és a halakat készíti szívesen, Tamás viszont beleszerelmesedett a kínai konyhába. A főzést sem amatőr módon műveli ám: miközben végigkóstoltatja velünk a polcon sorakozó keleti fűszerek sorát, amik egy része a kertjében is megterem, más része különböző eredeti szószok.


"Ebédünkhöz a csirkén kívül szinte valamennyi hozzávaló a kertben terem."

Mindent felhasználnak, ami pedig nem fogy el a szezonban, azt tartósítják: szörpök, lekvárok, gyümölcssajtók, szárított fűszernövények várják a kamrába a hűvösebb napokat.

paprikak.jpg

Ha valaki szereti a sokféle fűszer-és gyógynövény, a különleges hazai és egzotikus gyümölcsök illatát és látványát, annak  érdemes megtekinteni a házaspár csodakertjét., ahol növényeket, recepteket cserélhetünk, és útravalót kaphatunk a csöndből és nyugalomból, derűből és harmóniából.

A bejegyzés trackback címe:

https://herbarius.blog.hu/api/trackback/id/tr9812495275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása