Különleges gyógy- és fűszernövények

Grosz Tamás ezerízű kertje

Ötlevelű akebia

2017. május 15. - Grosz Tamás

termes.jpgÖtlevelű akebia

(Akebia quinata)

Ritka növény nálunk. Általában kereskedésekben, csomagküldő szolgáltatóknál lehet találkozni vele. Ott pedig mindenféle hangzatos néven árulják pl: csokoládészőlő,

Tény, hogy nagyon szép virága van, és ha igazán jó helyet találunk neki, akkor rengeteg illatos virággal örvendeztet meg, bennünket. Az akebia, fagyálló /-15 C fokig/ impozáns kúszó cserje. Származása: Közép kelet, Kína, Japán, Korea.

Áprilistól májusig virágzik, nagysága a virágnak kb 3-5 cm.  A szirmaik Lilásrózsaszínű, a porzók sötétlilák, vagy bíbor színűek. Melegigényes, de nem szereti a tűző napot, ezért érdemes épületek védelmébe ültetni, ahol nem szárad ki a talaj, illetve nincs túlpangó a víz. A legjobb tájolás a délkeleti, ahol a szár alsó része egyáltalán nem kap napot, ajánlatos jól beérett komposztott is teríteni alá. A felső lombozat, viszont jó ha gyenge árnyékkal védett!

 A szeleket egyáltalán nem szereti. Szaporítása dugványozással, vagy gyökértörzs feldarabolással lehetséges. Ültetéskor figyelembe kell venni, hogy gyorsan növő kúszó cserje, nem árt valamilyen támasztékot építeni. Levelei tenyeresen összetett, tojásdadok, ép szélűek. Színe sötétzöld, a fonák pedig kékeszöld. Termése mely ugyan ehető, de nagyon keserű, enyhén kifli alakú, deresen halványlila októberben érik be. Kellemes ízű viszont a magokat körülvevő kocsonya, ami édeskés ízű. Levelei is ehetők, ecetes salátának elkészítve. De finom, teának is. Hántolt indája kosárfonásra is alkalmas. Ültetését azért ajánlom, mert rendkívül díszes levelei, és virága, egy kopasz falon igen jó takaró lehet!

A bejegyzés trackback címe:

https://herbarius.blog.hu/api/trackback/id/tr8712506403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása